‘Meer communiceren is hard nodig’
- 13 februari 2023
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Verzorgenden en verpleegkundigen maken nog veel te weinig gebruik van de kennis die ze zelf hebben, of die ze relatief makkelijk kunnen vinden. De sleutel voor betere zorg ligt bij het beter leren kennen van je collega’s, ontdekte verpleegkundige Frank Verbeek (32).
Wat heb je onderzocht?
“Steeds meer verpleeghuizen passen evidence based practice (EBP) toe. Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals verlenen hier zorg die zich in de praktijk als beste heeft bewezen. Daarnaast doen deze verpleeghuizen dit op basis van de behoeften van de cliënt en met gebruik van de expertise van de zorgverleners.
In het project EVIDENCE 1.0 hebben we onderzocht hoe je dat doet, zodat EBP ook echt een onderdeel wordt van het dagelijks handelen. Daarmee hebben we inzicht gekregen in hoe je een EBP-cultuur ontwikkelt in zorgteams. Die inzichten hebben we gebundeld in een Handboek EBP. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen daarin tips, tools en praktische video’s vinden, bijvoorbeeld over hoe je de kennis die in je eigen team aanwezig is beter kunt benutten.”
Waarom is dat belangrijk voor verpleegkundigen en verzorgenden?
“Samenwerken en elkaar goed leren kennen op de afdeling: daarmee begint goede zorg. Dat blijkt lastiger te zijn dan je misschien denkt, zo zagen we tijdens het onderzoek. Zorgprofessionals bleken vaak los van elkaar eigen doelen en behandelplannen op te stellen.
Daarnaast is het niet altijd duidelijk wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en bij wie medewerkers terechtkunnen. Zorgprofessionals die een fysiotherapeut of logopedist wilden inschakelen, bleken bijvoorbeeld soms geen contactgegevens te hebben.
In het vervolgonderzoek EVIDENCE 2.0 bekeken we hoe je een betere samenwerking kunt stimuleren. Meer communiceren, elkaar leren kennen en kennis delen is hard nodig. In teams die met EBP werken, zagen we dat het wordt besproken als er twijfel is over hoe je een bewoner het beste helpt en dat medewerkers indien nodig op zoek gaan naar antwoorden.”
Wat zijn je aanbevelingen?
“Door personeelstekorten en tijdsdruk is het extra belangrijk om stil te staan bij de samenwerking. In één verpleeghuis hebben de medewerkers als onderdeel van EVIDENCE 2.0 een formulier gemaakt met daarop alle betrokken zorgverleners en hun contactgegevens. Eén persoon zorgt dat dit formulier up-to-date blijft. Zoiets lijkt logisch, maar je ziet vaak dat dit niet geregeld is.
Ook is het belangrijk dat het team goed op de hoogte is van elkaars kwaliteiten. Kijk bijvoorbeeld wie de beste klik heeft met een bewoner en een gesprek over eenzaamheid kan aangaan. Dat kan alleen als je elkaar goed kent – via gesprekken, maar bijvoorbeeld ook via vlogs op het intranet, waarin je je voorstelt aan alle medewerkers.”
Bron: V&VN Magazine 4-2022 | Tekst: Aliëtte Jonkers | Beeld: Vincent Boon Photography
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.